Loading...
Nyheter

Dags att anmäla deklarationsombud

Tar du hjälp av ett ombud för att deklarera? Tänk då på att anmäla ombud i god tid till Skatteverket.

Om du har digital brevlåda är det högst troligt att du har fått årets deklaration och 16 mars öppnar möjligheten att lämna in din deklaration. Sista dagen att deklarera är 3 maj.

Många väljer att sköta sin deklaration på egen hand men tar du hjälp av ett ombud, ett så kallat deklarationsombud, ska det anmälas till Skatteverket. Det är den som anlitar ett ombud som ska göra själva anmälan.

Anmälan görs enklast via en e-tjänst på skatteverket.se. Det går också att anmäla via pappersblankett men av säkerhetsskäl dröjer det då två veckor från att ombudet är registrerat till att denne har tillgång till behörigheten. Görs ansökan med e-legitimation via e-tjänsten går den däremot igenom direkt.

Skatteverket upplyser om att ett deklarationsombud kan göra hela deklarationen och skicka in den, men inte lägga till eller ändra bankkonto.

– Du kan anmäla ett ombud utan sluttidpunkt. Då behöver du inte göra om det nästa år om du skulle vilja ha samma ombud då. Du kan också anmäla ombud för en begränsad period, eller byta ombud, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Alem Resulovic. Foto: Anders Ågren

När ett ombud är registrerat kommer brev om det till den som har anmält ombudet och även till ombudet. Brevet kommer digitalt till den som har en digital brevlåda, annars med papperspost.

Om du får avisering om en behörighet som är felaktig kan du gå in i e-tjänsten Ombud och behörigheter på skatteverket.se och rätta eller ta bort en felaktig behörighet.

Charlotta Marténg
Foto toppbild:
Getty Images

Läs mer: Ny rutin för ombud via pappersansökan