Loading...
Nyheter

Nyheter inför bokslutet 2020 – så har pandemin påverkat redovisningen

De senaste 20 åren har Carina Edlund, redovisningsspecialist på KPMG, skrivit Nyheter inför bokslutet. I år gör hon det tillsammans med Helle Kant, Conny Lysér, David Nilsson, Jörgen Nilsson, Louise Sjödin och Anders Torgander.

Vad bör man särskilt vara uppmärksam på inför årsskiftet 20/21?
− Vi har inga nya standarder från IASB, men en hel del ändringar av befintliga standarder som är bra att ha koll på. Men det som påverkar alla storlekar av bolag är de nya redovisningsfrågor som uppkommit genom den pågående pandemin.

Hur har coronapandemin påverkat?
− Den har ju påverkat oss på alla plan, så även redovisningen. Vi har nya redovisningsregler från Bokföringsnämnden och Rådet för finansiell rapportering som behandlar frågor som uppkommit som effekter av pandemin. Vi har även fått vägledning från FAR i ett antal covid-19 relaterade frågeställningar. Även IASB har publicerat en temporär ändring av leasingstandarden för redovisning av hyresrabatter. Det som är slående är hur snabbt nya regler tagits fram. Vi har verkligen snabbt fått vägledning i redovisningsfrågor som för det stora flertalet företag är nya i en väldigt turbulent tid.

Charlotta Marténg
Foto: Kristofer Hedlund

Läs mer: Nyheter inför bokslutet 2020