Loading...
Nyheter

Skärpta krav på att rapportera farligt avfall

Farligt avfall

Uppgifter om farligt avfall ska rapporteras från och med 1 november. Då införs ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket. En miljon verksamheter berörs av de nya reglerna.

Nu skärps kraven på att verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister. Företag som berörs är de som:

  • Producerar farligt avfall.
  • Transporterar farligt avfall.
  • Tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet.
  • Mäklar eller handlar med farligt avfall.
  • Behandlar farligt avfall.

Naturvårdsverket konstaterar att många företag inte är medvetna om att de kan vara skyldiga att anteckna vissa uppgifter om avfallet, en skyldighet som skärptes 1 augusti. Nu blir kraven ännu hårdare och från 1 november ska ovanstående verksamheter rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

”Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier. En verksamhet kan vara allt från en stor fabrik till ett företag med få anställda som en frisersalong, biltvätt eller en advokatbyrå.”, skriver Naturvårdsverket på webben.

Största skillnaden mot tidigare är att uppgifterna ska rapporteras in. Tidigare har de bara behövt redovisas om en tillsynsmyndighet begärt det.

Charlotta Marténg
Foto:
Getty Images

Läs mer: Berör det här dig? Läs mer hos Naturvårdsverket
Läs mer: Liten effekt för kemikalieskatten